Säkerhetsdörrar har redan installerats i den första gruppen av intresserade. Är du instresserad av att byta till säkerhetsdörr så kan du kontakta styrelsen@huggjarnet21.se för mer information. Priset ligger runt 27,000 kr (varierar beroende på hur många som beställer samtidigt) och bekostas av lägenhetsinnehavaren själv.
Information från arbetsgruppen
På förra årets årsstämma beslutades att en arbetsgrupp skulle tillsättas för att undersöka möjligheten för medlemmarna att byta till säkerhetsdörrar och ta fram förslag. Arbetsgruppen, bestående av Magnus Werner och Lisa Lee Källman, har arbetat med frågan här följer viktig information.
Vi vill understryka att säkerhetsdörrarna har samma utvändiga material och utseende som originaldörrarna förutom detaljer på handtag, bredare brevinkast och gångjärnen samt tjocklek.
Bakgrund
Nuvarande originaldörrar är 90 år gamla. Utifrån dagens krav vad gäller säkerhet och avskärmning så måste våra ytterdörrar anses ha uttjänat sin funktion, mer än väl. Fördelarna med byte till säkerhetsdörrar skulle främst vara bättre ljudisolering, bättre brandsäkerhet, bättre inbrottssäkerhet samt vara en värdehöjande åtgärd vars kostnad är avdragsgill på vinsten vid en eventuell försäljning av lägenheten. Säkerhetsdörrarna arbetsgruppen tittat på innebär ingen nämnvärd förändring alls på dörrens utseende i trapphuset och vi ser därför ingen som helst nackdel med att byta dörr.
Läser man föreningens stadgar så framgår det i paragraf 11 att bostadsrättshavaren äger och ansvarar för hela ytterdörren, föreningen ansvarar bara för målning av yttersida. Nedan ett utdrag från stadgarna med relevant text i fet stil.
11§ Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter
[…]
Bostadsrättshavaren svarar sålunda för lägenhetens
- Väggar, golv och tak samt innerliggande fuktisolerande skikt.
- Inredning och utrustning – såsom ledningar och övriga installationer för vatten, avlopp, värme, gas, ventilation och el till de delar dessa befinner sig inne i lägenheten och inte är stamledningar, svagströmsledningar. I fråga om vattenfyllda radiatorer och stamledningar svarar bostadsrättshavaren dock endast för målning. I fråga om stamledningar för el svarar bostadsrättshavaren endast från och med lägenhetens undercentral (proppskåp).
- Golvbrunnar, eldstäder, rökgångar, inner- och ytterdörrar samt glas och bågar i inner- och ytterfönster. Bostadsrättshavaren svarar dock inte för målning och yttersidorna av ytterdörrar och ytterfönster.
[…]
I stadgarna nämns alltså inte alls att ytterdörrens ansvar är uppdelat på insida och utsida, bostadsrättshavaren äger hela dörren. Detta innebär att en bostadsrättshavare får byta till vilken dörr som helst utan styrelsens godkännande. Vi tror dock att det är alla medlemmars uppfattning att ytterdörrens nuvarande utseende bör bevaras och de säkerhetsdörrar vi tittat på levereras med samma utseende.
Föreningens stadgar medger inte att föreningen kan tvinga en bostadsrättshavare att byta dörr, och föreningen kan heller inte besluta att alla dörrar skall bytas i fastigheten, inte ens genom ett beslut på en föreningsstämma. Det är helt bostadsrättshavarens beslut om dörren skall bytas eller ej. Därför har vi även valt att undersöka alternativet att ändra föreningens stadgar så att föreningen ansvarar för dörren.
Under arbetets gång har det även diskuterats möjliga problem med ventilationen i huset som ett dörrbyte i en gammal fastighet kan innebära. Arbetsgruppen har även jobbat med att få svar på denna fråga och kan rapportera att något sådant hinder inte finns. Nedan följer citat från skriftligt utlåtande från två experter, en bygg- och ventilationsexpert på Bostadsrätterna och en expert från Kringelsotaren AB, som även utförde OVK-besiktningen i fastigheten.
”Grundprincipen för all ventilation är att varje kubikmeter luft som ventileras ut måste ersättas med en ny kubikmeter luft in. I ett självdragsystem så hämtas tilluften i regel genom ventiler i ytterväggar och/eller ventiler i anslutning till fönstren. Förr så var även bristfällig tätning runt fönsterbågarna en väg att få in tilluft. Att använda sig av tilluft via trapphuset och lägenhetsdörrarna bedömer jag som ett klart olämpligt sätt eftersom det kan vara luft som i viss mån innehåller lukter osv. ”
– Anders Östlund, Bostadsrätterna
”Från gamla byggbestämmelser tänkte man att funktionen skulle vara frånluft från rum och uteluft från ventiler vid fönster eller klaffventiler i ytterväggarna. Trapphus skulle ha uteluftsintag som skulle förse trapphus med tilluft och även förse lägenheterna med tilluft via otätheter, dvs brevinkastet. Denna funktion var för att försvåra doftspridningar mellan lägenheter via trapphus. Att byta till säkerhetsdörrar ser jag inte som något problem, man får en tät dörr och det borde inte komma in doftöverföringar från trapphus och andra lägenheter.”
– Leif Lagg, Kringelsotaren AB
Ventilationen genom trapphuset är alltså endast tänkt att förhindra doftspridningar, inte för att motverka fukt i fastigheten. Arbetsgruppen tycker även att det låter högst olämpligt att ha mer ventilation än nödvändigt mellan trapphus och lägenheterna genom ytterdörren med tanke på brandsäkerheten och spridning av giftig brandrök vid eventuell brand i fastigheten. Att rekommendera medlemmar att sätta upp gallergrind på insidan av sin ytterdörr är också olämpligt med tanke på brandsäkerheten och problemet med dålig ljudisolering kvartstår.
Byta dörr själv eller invänta ändring av stadgar och hoppas på att föreningen byter alla dörrar?
Vi tycker inte att det ena behöver utesluta det andra. Det är en vanlig lösning att om enskilda lägenhetshavare själva bekostar sitt dörrbyte, varpå föreningen en tid efteråt ändrar stadgarna och genomför ett byte av resten av dörrarna, så skall de lägenhetshavare som bekostat sin egen dörr kompenseras för kostnaden av dörren. Detta är också rimligt eftersom föreningens pengar inte får användas för att endast gynna en del av medlemmarna enligt lagen om ekonomiska föreningar och likabehandlingsprincipen. Detta diskuterades dock på stämman av avslogs, det var även uppfattningen av jurist från Bostadsrätterna som agerade ordförande på stämman. Köper man en dörr, och föreningen i ett senare skede byter andra dörrar på föreningens bekostnad så är det en risk man själv tar.
Förändring av föreningens stadgar
För att ändra stadgarna behövs det två (2) stämmor, såvida inte alla medlemmar röstar på första stämman, då räcker det med en (1). På den första stämman krävs 1/2 av rösterna och på extrastämman krävs 2/3 av rösterna för att genomföra ändringen. Kallelse till den andra stämman kan inte skickas förrän den första stämman är genomförd.
Vi tycker dock att enskilda medlemmar ska ha möjligheten att byta dörr så snart som möjligt varpå vi tittat på olika alternativ för att snabbt komma vidare i frågan och då valt att inte lämna in en motion om att ändra stadgarna inför ordinarie stämma.
Leverantörer
Arbetsgruppen har varit i kontakt med flera leverantörer och jämfört priser. Den leverantör som varit mest attraktiv är Säker Bostad AB, som just nu renoverar trapphuset och byter alla dörrar på Lorensbergsgatan 1. Deras dörrar är identiska med våra, så kan vara en bra referens om man vill se hur resultatet kan se ut.
Specifikation
I leveransen ingår
- Måttanpassad lackerad stålkarm.
- Vita lister invändigt.
- Dörrblad utsida med dörrspeglar/infräsning likt befintliga dörrar.
- Nya tidstypiska dörrfoder.
- Huvudlås Assa 8765 med 5 nycklar.
- Överlås Mottura 52783, flerpunktslås i säkerhetsklass 7 med 5 nycklar.
- Tidstypiskt trycke enligt överrenskommelse.
- Överflytt av befintlig ringklocka.
- Tidstypiskt brevinkast i mässing (ej typgodkänd).
- Övriga beslag i mässing.
- Ektröskel.
- Titthål.
- Drevning mellan karm och vägg.
- Fogning in- och utsida karm.
- Platsmålning i valfri kulör.
- Garanti i 5 år för arbete, materiel och funktion.
- Garanti i 10 år vid fullbordat inbrott.
- Brandklassning EI 30. Ljudklassning Rw 42 dB. Rök och brandgastäthet Sa/Sm EN 13501-2.
- Inbrottklass 3 EN 1627.
Priser
Offert från Säker Bostad AB anger nedan priser (inklusive moms):
Antal dörrar Pris enligt specifikation
5 st 27900 kr/st
10 st 26900 kr/st
20 st eller fler 25900 kr/st
Som tillval kan man få även originalutseende på insidan av dörren till en kostnad av 5500 kr. Leveranstiden är 10-12 veckor.
Vad händer nu?
Efter stämman kommer arbetsgruppen ta emot intresseanmälningar och en beställning av dörrar kommer ske så fort som möjligt för de som är intresserade. Vi är gärna så många som möjligt då det blir bättre priser men det är såklart möjligt att göra beställningar även i efterhand. Vi i arbetsgruppen tar gärna emot dina synpunkter i denna fråga och på denna information och svarar på eventuella frågor.
Med vänliga hälsningar,
Arbetsgruppen för säkerhetsdörrar
Magnus Werner och Lisa Lee Källman